O društvu

Osnovni podatki društva

Društvo za šport in rekreacijo Apače
Žepovci 24
9253 Apače
E-mail: dsr.apace@gmail.com
IBAN SI56 0234 1001 7602 342

 

O društvu

Smo športno društvo s sedežem v občini Apače, kjer tudi delujemo. Večina aktivnosti se izvaja v Športni dvorani Apače v poletnih mesecih pa tudi drugje na prostem. Društvo za šport in rekreacijo Apače trenutno šteje preko 50 aktivnih članov, ki se udeležujejo pod vodstvom društva različnih športnih dejavnosti.

Trenutno izvajamo naslednje programe:
– Rekreativno treniramo odbojko, košarko in namizni tenis
– Osnovnošolce učimo osnove gimnastike in odbojke

Društvo deluje v smeri, da bi v naši Občini omogočili osnovnošolcem, dijakom, študentom in starejšim udeleževanje na športnih področjih, ki jih v naših krajih ni mogoče najti. Zato se bomo v prihodnosti še širili in dodajali nove športne dejavnosti. Naš namen ni, da bi bili konkurenčni drugim, ampak da zapolnimo ˝športne praznine˝v največji možni meri. Zato vabimo vse generacije, da se nam pridružijo na katerikoli športni dejavnosti pod vodstvom društva in tako nekaj storijo zase kot tudi za druge.

 

Zgodovina društva

Korenine Društva za šport in rekreacijo Apače segajo več desetletij nazaj še v Jugoslavijo, ko smo delovali v okviru Telovadnega društva Partizan Apače. Nastanek odbojke v društvu leta 1970 je posledica dogovora med odbojkarjema Frančkom Rožmanom in Janezom Šedivy-jem. V Apačah je bilo možno igrati odbojko na asfaltnem igrišču za OŠ in v telovadnici. Tako se je igranje odbojke pričelo marca 1970.

Po enoletnih pripravah se je oblikovala ekipa odbojkarjev TVD Partizan Apače in se prijavila na tekmovanje v Pomursko odbojkarsko ligo, ki je začela s tekmovanji aprila 1971. V tej ligi je ekipa igrala dve leti in 2x osvojila prvo mesto. Tako se je ekipa leta 1972 uvrstila v mariborsko – celjsko ligo. V njej je igrala vse do leta 1977. Prvo leto so se uvrstili na sedmo mesto, kasneje pa so se uvrščali na peto ali šesto.

V letu 1977 je bila organizirana mariborsko-murskosoboška liga in je delovala do leta 1983. Tudi tu so se odbojkarji Apače uvrščali vsa leta na peto mesto. Leta 1980 je bila v Gornji Radgoni ustanovljena občinska rekreacijska liga v kateri je sodelovalo enajst ekip. Ekipa Apače je osvojila prvo mesto.

Po končanem igranju ekipe Apače v ligah so odbojkarji nadaljevali v rekreaciji, ki je trajala do leta 2000.

Po nekaj letnem premoru se je navdušenje za odbojko ponovno prebudilo. A tokrat pri drugih in mlajših generacijah. Pobudnika za igranje sta bila Andrej Holc in Marko Vrabelj, ki sta poklicala svoje prijatelje in tako je leta 2003 v Apačah ponovno zaživela odbojka. Na začetku smo igrali odbojko na travi pri družini Grujič v Apačah, kasneje leta 2005 pa smo prosili ravnatelja Osnovne šole Apače, g. Toneta Rovšnika, če lahko igramo odbojko v Športni dvorani. Po dveh letih igranja v telovadnici nam je Tone Rovšnik, ki je bil hkrati tudi predsednik društva predlagal, da prevzamemo društvo mladi odbojkarji. S tem so se nam odprle nove možnosti za treniranje odbojke in drugih športov. Zato je leta 2007 društvo sklicalo občni zbor ter nam predalo vse funkcije društva. Tako letos mineva že tretje leto pod vodstvom novih in mlajših članov.